Ananas – źródło witaminy A

Ananas jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Bogaty w witaminy.
Bromelina, która jest podstawowym składnikiem owocu jest przeciwzapalna, przeciwobrzękowa i poprawia trawienie.

POCHODZENIE OWOCU: Ananas pochodzi z Ameryki Południowej. Dziko występuje tylko w Brazylii. Ananas jako owoc do Europy przywędrował z Gwadelupy za sprawą Krzysztofa Kolumba na przełomie XV i XVI wieku.
Obecnie największymi producentami ananasa są Kostaryka, Filipiny, Brazylia i Tajlandia.

WYGLĄD I SMAK OWOCU: Ananas ma bardzo charakterystyczny wygląd, dzięki któremu nie pomylimy go z żadnym innym owocem. Gruba skórka oraz soczysty miąższ mają żółto-zieloną barwę.

WŁAŚCIWOŚCI: W ananasie możemy znaleźć dużą dawkę witamin, jakich nie spotkamy w innych egzotycznych owocach. Ananas jest źródłem takich witamin, jak A, B6, C i E. Znajdziemy w nim również beta-karoten, który pozytywnie pozytywnie wpływa na wzrok i młody wygląd skóry.

Ananas jest też często polecany przez dietetyków, osobom, które pragną zrzucić na wadze. Znajduje się w nim bromelina, która wspomaga trawienie.

Ananas również dobrze wpływa na kości, a nawet może zapobiegać osteoporozie. Zalecany dzieciom w okresach szybkiego wzrostu, zapobiega zmiękczaniu się kości.

W czasie przeziębienia sok z ananasa łagodzi ból gardła, a także kaszel. Sok działa też antybakteryjnie, dzięki czemu pomaga zwalczać bakterie Salmonelli.

Stosowany podczas walki z nowotworem, jako antyoksydant może przyczynić się do jego zaniku.

JAK JEŚĆ: Z owocu należy obciąć twardy spód oraz czubek z liśćmi z góry. Obcinamy skórkę dookoła, tak aby na owocu nie zostały twarde części. Następnie kroimy go na 4 części i z każdej usuwamy stwardniały środek. Ananasa kroimy na plastry lub w kostkę.

Pamiętaj, żeby zawsze wybierać świeże owoce. Najlepsze zawsze są te najcięższe i najtwardsze, w innym wypadku możemy trafić na stary lub zepsuty owoc.

Ciekawostka: Ananas w wielu kulturach jest wykorzystywany jako afrodyzjak.

Uwaga! Nie stosuj ananasa z lekami, gdyż może on wpływać na ich osłabienie.

Przepisy na przygotowanie 🍍 znajdziesz tutaj.


Zostaw komentarz

author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl