Awokado – najzdrowszy owoc?

Awokado to owoc, który poleci każdy lekarz i każdy dietetyk. Jego gęsty i zielony miąższ pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się więcej o tym owocu i wprowadź go do swojej diety jak najszybciej!

INNE NAZWY: smaczliwka

POCHODZENIE OWOCU: Awokado występuje w tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Owoce rosną na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości i wyjątkowo długo dojrzewają – nawet 6 do 8 miesięcy.

WYGLĄD I SMAK OWOCU: Owoc w kształcie gruszki, posiada zieloną, chropowatą skórkę. Miąższ ma jasnozielony kolor, w środku znajduje się duża pestka.

WŁAŚCIWOŚCI: To jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak pomimo dużej ilości kalorii (160 kcal/100g), które kryje w sobie, polecany jest też jako składnik diet odchudzających, ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczy (w tym kwasów omega-3 i omega-6), z tego względu często nazywany jest owocem maślanym. Awokado jest bogatym źródłem witaminy E (2,07 mg). Znajdziemy w nim także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy.

Dowiedziono, że awokado zawiera więcej potasu niż banan. Badania mówią, że spożycie odpowiedniej ilości tego pierwiastka obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Z pozostałych substancji mineralnych zawiera także wapń i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3g na 100g owocu).

Badania Journal of American Heart Association badania wykazały, że spożywanie awokado każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu. Dzieje się to dzięki zawartości kwasu oleinowego. Dodatkowo awokado zapewni uczucie sytości przez długi czas. Badania z 2013 roku pokazały, że dorosłe osoby z nadwagą , które jadły połowę awokado na obiad, miały o 40 proc. mniejszy apetyt na ponowne jedzenie w ciągu kolejnych 3 godzin. U niektórych uczucie sytości trwało nawet 5 godzin, w ciągu których żołądek był pełny i nie domagał się zaspokojenia głodu. Jest to także zasługa dobrej jakości tłuszczu zawartego w awokado.

JAK JEŚĆ: Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę. Jeśli potrzebujemy awokado pokrojonego w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny. Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor. Jeśli nie zużywamy całego owocu na raz, do przechowywania należy zostawić część owocu z pestką.

Uwaga! W awokado jadana jest także pestka. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji, nie warto więc się jej pozbywać. Poleca się zjadanie sproszkowanej wersji pestki – należy ją wysuszyć, następnie włożyć do plastikowego worka i rozbić, następnie zmielić w blenderze. Proszek ten to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu.

Awokado to coś więcej niż główny składnik guacamole.  Można z tego owocu przyrządzić masło lub pastę, ucierając lub miksując z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Awokado równie świetnie nadaje się do sałatek, kurczaka, a także w postaci plasterków na kanapkach. Można przyrządzać z niego także zdrowe desery. Przepisy znajdziesz tutaj.


Zostaw komentarz

author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl