Dynia

Dynia- warzywo bardzo uniwersalne, niestety często pomijane w  kuchni mimo niewielkiej kaloryczności i bogatych wartości odżywczych. W naszym jadłospisie najczęściej obecne są jedynie jej pestki, które dzięki zawartości kukurbitacyny:

  • pobudzają trawienie,
  • działają przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • usuwają toksyny z przewodu pokarmowego

Miąższ dyni zawiera dużo beta- karotenu oraz prowitaminy A, dzięki czemu korzystnie wpływa na zmysł wzroku oraz na układ krwionośny (obniża poziom tłuszczu we krwi). Pozostałe walory prozdrowotne tego warzywa to:

  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • redukcja tkanki tłuszczowej,
  • wspomaganie pracy nerek,
  • zapobieganie chorobom nowotworowym.

author
WedługIT

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl