Granat

Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami. Jest uprawiany w wielu krajach świata. (wg Wikipedia.org)

Przepisy z wykorzystaniem granatu

 

Czekoladowe ombre pancakes z owocami granatu i syropem klonowym

Owoce granatu obieramy ze skórki i wyciągamy nasiona.

Jeden komentarz

Sernik z figami na spodzie z galaretki z granatem z miodową polewą.

Zwykły twaróg można zastąpić gotowym mielonym twarogiem do serników.

0 komentarzy

Grzanki z serem pleśniowym, grillowaną gruszką i granatem

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne kanapki na imprezach to jest to propozycja dla Was.

0 komentarzy

Czekoladowy pudding chia z granatem i melonem

Pyszna przekąska, zdrowy deser albo pożywne śniadanie. Skorzystaj ze zdrowotnych właściwości nasion chia.

0 komentarzy

Tarta z kaki i granatem

Pyszna tarta – na deser lub kolację na słodko.

0 komentarzy

Tacos z łososiem, czerwoną kapustą, marchewką i granatem

Niezwykle kolorowe i smaczne tacos z łososiem to szybki pomysł na obiad lub przekąskę.

0 komentarzy

author
WedługIT

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl