Jabłka – co warto o nich wiedzieć

Jabłka to naturalna bomba witaminowa.  Co najważniejsze – jabłka są Polskie, pyszne i zdrowe! Kuszą smakiem i zapachem ale przede wszystkim wartościami odżywczymi.

Historia jabłek sięga do Azji Środkowej, gdzie ich zupełnie dzikie odmiany występowały już kilka tysięcy lat temu.

Angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away!!! Dlatego warto by jabłko stanowiło naturalną przekąskę każdego dnia.

Ich jedzenie wspomaga nasz cały układ immunologiczny. Chroni przed wszelkimi chorobami, zwiększa odporność.

Jabłka to jedne z pierwszych i najlepiej przyswajanych owoców, zalecanych niemowlakom i najlepiej tolerowane przez małych alergików. Wspomagają poprawę pamięci i koncentracji, wzmacniają kości. Należy jej jeść ze skórką, ponieważ to w niej zawarta jest większość korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Działają na nasz organizm oczyszczająco i odchudzająco. Jabłka mają wspaniały wpływ na naszą skórę, podtrzymując jej młodość i poprawiając jej koloryt. Najlepszy czas na spożywanie jabłek to koniec lata i jesień, choć dziś dostępne są praktycznie cały rok.

 

Witaminy i mikroelementy:

C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K,  E, błonnik, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen

 

A czy wiesz że:

  • Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 80 kcal i nie ma nawet grama cholesterolu.
  • Istnieje ponad 8000 różnych odmian jabłek.
  • Statystyki mówią, że człowiek zjada średnio 65 jabłek rocznie.
  • Jabłka unoszą się na wodzie, ponieważ jest w nich 25% powietrza.
  • Najwięcej cennych witamin znajduje się w skórce i bezpośrednio pod skórką owocu.

 

Jak je jeść:

  • Zawsze warto jeść jabłka ze skórką, nie tracąc w ten sposób żadnych witamin.
  • Zalecane jest nawet jedzenie jabłek w całości – pestki jabłek zawierają drogocenną witaminę B-17, która ustrzeże nas przed chorobami nowotworowymi
  • Na surowo, gotowane, pieczone, smażone a nawet grilowane.
  • Jeść można samodzielnie lub jako składnik surówek, sałatek, zup owocowych, kompotów, jako dodatek do mięs

Zostaw komentarz

author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl