Jabłka to naturalna bomba witaminowa. Co najważniejsze – jabłka są Polskie, pyszne i zdrowe! Kuszą smakiem i zapachem ale przede wszystkim wartościami odżywczymi.
Historia jabłek sięga do Azji Środkowej, gdzie ich zupełnie dzikie odmiany występowały już kilka tysięcy lat temu.
Angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away!!! Dlatego warto by jabłko stanowiło naturalną przekąskę każdego dnia.
Ich jedzenie wspomaga nasz cały układ immunologiczny. Chroni przed wszelkimi chorobami, zwiększa odporność.
Jabłka to jedne z pierwszych i najlepiej przyswajanych owoców, zalecanych niemowlakom i najlepiej tolerowane przez małych alergików. Wspomagają poprawę pamięci i koncentracji, wzmacniają kości. Należy jej jeść ze skórką, ponieważ to w niej zawarta jest większość korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Działają na nasz organizm oczyszczająco i odchudzająco. Jabłka mają wspaniały wpływ na naszą skórę, podtrzymując jej młodość i poprawiając jej koloryt. Najlepszy czas na spożywanie jabłek to koniec lata i jesień, choć dziś dostępne są praktycznie cały rok.
Witaminy i mikroelementy:
C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K, E, błonnik, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen
A czy wiesz że:
- Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 80 kcal i nie ma nawet grama cholesterolu.
- Istnieje ponad 8000 różnych odmian jabłek.
- Statystyki mówią, że człowiek zjada średnio 65 jabłek rocznie.
- Jabłka unoszą się na wodzie, ponieważ jest w nich 25% powietrza.
- Najwięcej cennych witamin znajduje się w skórce i bezpośrednio pod skórką owocu.
Jak je jeść:
- Zawsze warto jeść jabłka ze skórką, nie tracąc w ten sposób żadnych witamin.
- Zalecane jest nawet jedzenie jabłek w całości – pestki jabłek zawierają drogocenną witaminę B-17, która ustrzeże nas przed chorobami nowotworowymi
- Na surowo, gotowane, pieczone, smażone a nawet grilowane.
- Jeść można samodzielnie lub jako składnik surówek, sałatek, zup owocowych, kompotów, jako dodatek do mięs
You must be logged in to post a comment