Kolorowe pisanki są nieodzownym elementem wielkanocnej tradycji. Ozdabiają wielkanocny koszyczek i stół przy którym spożywamy wielkanocne śniadanie. Pisanki malowane woskiem lub skrobane potrzebują tła w jednolitym kolorze, które najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników. Bazują one na owocach, warzywach, zbożach, przyprawach…
Zachęcamy do samodzielnego przygotowania pisanek zgodnych z naturą.
Do barwienia używamy jajek surowych lub ugotowanych. Jajka surowe wkładamy do barwnika i gotujemy, jajka gotowane wkładamy do wody z barwnikiem i czekamy do momentu aż woda ostygnie. Moc koloru zazwyczaj zależy od tego, na jak długo zanurzamy jajko w barwniku oraz od koloru skorupki – dlatego najlepiej gdy będą to jajka śnieżnobiałe, zwłaszcza w przypadku gdy chcemy otrzymać jasne kolory np. żółty lub różowy. Aby wzmocnić działanie barwnika należy do niego dodać ocet i sól.
Jajka nie będą pękać podczas gotowania jeśli przed gotowaniem będą moczone w słonej wodzie.
W przypadku zdobienia woskiem malujemy nim jajka jeszcze przed barwieniem. Po barwieniu i wystudzeniu oraz wysuszeniu pisanki można delikatnie natrzeć ściereczką posmarowaną masłem – będą pięknie błyszczeć i uzyskają jeszcze głębszą barwę. Można też spryskać lakierem do włosów.
Naturalne barwniki do jajek
Kolor | Barwnik | Jak zrobić barwnik |
biały | ocet | Aby uzyskać śnieżnobiały kolor skorupek należy wybrać jak najjaśniejsze jaja, następnie dodać 2-3 łyżki octu (na 1 litr wody). |
niebieski | czerwona kapusta | Szatkujemy około pół główki kapusty i gotujemy w wodzie około 30 minut. Dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli. |
żółty | kurkuma | Do 1,5l wrzątku dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Aby uzyskać intensywny kolor należy moczyć jaja jak najdłużej. |
brązowy, brunatny | liście cebuli | Zewnętrzne liście cebuli (musi ich być dużo) zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy. |
brązowy | Kawa mielona | Zaparzyć mocną kawę, włożyć gotowane jaja i pozostawić do ostygnięcia lub zagotować surowe jaja. |
różowy | burak czerwony | Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i gotujemy lub czekamy do ostygnięcia. Najlepiej wyglądają jasnoróżowe pisanki. |
złoty | łupiny orzecha, łupiny z cebuli (ma być ich więcej) | Łupiny orzecha i zewnętrzne liście cebuli (musi ich być więcej) zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy kolejne 20 minut. |
czarny | kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego | Korę zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy kolejne 20 minut. |
zielony | pędy młodego żyta lub listki barwinka lub natka pietruszki lub szpinak | Zieleninę (musi być jej dużo) zalewamy litrem wody i gotujemy. Następnie dodajemy sól i ocet (po 2 łyżki), wkładamy jaja i gotujemy |
pomarańczowy | dynia lub marchew | Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych warzyw. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i gotujemy lub czekamy do ostygnięcia. |
granatowy | owoce borówki (najlepiej suszone) | Świeże lub suszone owoce zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy do uzyskania pożądanego koloru. |
Miłych przygotowań do świąt.
Tutaj znajdziesz ciekawe przepisy na świąteczny stół.
You must be logged in to post a comment