naturalne barwniki do jaj

Naturalne barwniki do pisanek

Kolorowe pisanki są nieodzownym elementem wielkanocnej tradycji. Ozdabiają wielkanocny koszyczek i stół przy którym spożywamy wielkanocne śniadanie. Pisanki malowane woskiem lub skrobane potrzebują tła w jednolitym kolorze, które najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników. Bazują one na owocach, warzywach, zbożach, przyprawach…

Zachęcamy do samodzielnego przygotowania pisanek zgodnych z naturą.

Do barwienia używamy jajek surowych lub ugotowanych. Jajka surowe wkładamy do barwnika i gotujemy, jajka gotowane wkładamy do wody z barwnikiem i czekamy do momentu aż woda ostygnie. Moc koloru zazwyczaj zależy od tego, na jak długo zanurzamy jajko w barwniku oraz od koloru skorupki – dlatego najlepiej gdy będą to jajka śnieżnobiałe, zwłaszcza w przypadku gdy chcemy otrzymać jasne kolory np. żółty lub różowy. Aby wzmocnić działanie barwnika należy do niego dodać ocet i sól.

Jajka nie będą pękać podczas gotowania jeśli przed gotowaniem będą moczone w słonej wodzie.

W przypadku zdobienia woskiem malujemy nim jajka jeszcze przed barwieniem. Po barwieniu i wystudzeniu oraz wysuszeniu pisanki można delikatnie natrzeć ściereczką posmarowaną masłem – będą pięknie błyszczeć i uzyskają jeszcze głębszą barwę. Można też spryskać lakierem do włosów.

 

Naturalne barwniki do jajek

Kolor Barwnik Jak zrobić barwnik
biały ocet Aby uzyskać śnieżnobiały kolor skorupek należy wybrać jak najjaśniejsze jaja, następnie dodać 2-3 łyżki octu (na 1 litr wody).
niebieski czerwona kapusta Szatkujemy około pół główki kapusty i gotujemy w wodzie około 30 minut. Dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli.
żółty kurkuma Do 1,5l wrzątku dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Aby uzyskać intensywny kolor należy moczyć jaja jak najdłużej.
brązowy, brunatny liście cebuli Zewnętrzne liście cebuli (musi ich być dużo) zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy.
brązowy Kawa mielona Zaparzyć mocną kawę, włożyć gotowane jaja i pozostawić do ostygnięcia lub zagotować surowe jaja.
różowy burak czerwony Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i gotujemy lub czekamy do ostygnięcia. Najlepiej wyglądają jasnoróżowe pisanki.
złoty łupiny orzecha, łupiny z cebuli (ma być ich więcej) Łupiny orzecha i zewnętrzne liście cebuli (musi ich być więcej) zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy kolejne 20 minut.
czarny kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego Korę zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy kolejne 20 minut.
zielony pędy młodego żyta lub listki barwinka lub natka pietruszki lub szpinak Zieleninę (musi być jej dużo) zalewamy litrem wody i gotujemy. Następnie dodajemy sól i ocet (po 2 łyżki), wkładamy jaja i gotujemy
pomarańczowy dynia lub marchew Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych warzyw. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i gotujemy lub czekamy do ostygnięcia.
granatowy owoce borówki (najlepiej suszone) Świeże lub suszone owoce zalewamy litrem wody i gotujemy około 20 min. Przecedzamy wywar, dodajemy 2 łyżki octu i 2 łyżki soli, wkładamy jaja i gotujemy do uzyskania pożądanego koloru.

 

 Miłych przygotowań do świąt.

Tutaj znajdziesz ciekawe przepisy na świąteczny stół.

 

 

 

 

 


Zostaw komentarz

author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl