Zdrowa wiedza

Ananas jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Bogaty w witaminy.Bromelina, która jest podstawowym składnikiem owocu jest przeciwzapalna, przeciwobrzękowa i poprawia trawienie. POCHODZENIE OWOCU: Ananas pochodzi z Ameryki Południowej. Dziko występuje tylko w Brazylii. Ananas jako owoc do Europy przywędrował z Gwadelupy za sprawą Krzysztofa Kolumba na przełomie XV i XVI wieku.Obecnie największymi producentami ananasa są Kostaryka, […]

Warzywa – jedzmy je Na Zdrowie 🙂 Warzywa są kluczowym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Zawierają szereg witamin i minerałów, które mają nieoceniony wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Na rynku dostępne są różnego rodzaju warzywa i ich odmiany, od sezonowych, które występują tylko w określonych porach roku po te, którymi możemy cieszyć się przez niemal […]

Owoce są jednymi z najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Dlaczego warto je jeść? – odpowiedź jest prosta, ponieważ w swoim składzie zawierają mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów, jakże ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Owocowy alfabet od A do Z jest to przewodnik po świecie owoców, który dostarczy wielu ciekawych informacji, a także zachęci do jak […]

Jabłka to naturalna bomba witaminowa.  Co najważniejsze – jabłka są Polskie, pyszne i zdrowe! Kuszą smakiem i zapachem ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Historia jabłek sięga do Azji Środkowej, gdzie ich zupełnie dzikie odmiany występowały już kilka tysięcy lat temu. Angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away!!! Dlatego warto by jabłko […]

naturalne barwniki do jaj

Kolorowe pisanki są nieodzownym elementem wielkanocnej tradycji. Ozdabiają wielkanocny koszyczek i stół przy którym spożywamy wielkanocne śniadanie. Pisanki malowane woskiem lub skrobane potrzebują tła w jednolitym kolorze, które najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników. Bazują one na owocach, warzywach, zbożach, przyprawach… Zachęcamy do samodzielnego przygotowania pisanek zgodnych z naturą. Do barwienia używamy jajek surowych lub […]

Wiosną na sklepowe półki wracają nowalijki. Przez zimę tęsknimy za ich smakiem. Czym są nowalijki i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej diety? Zapoznaj się także z naszymi przepisami. Nowalijkami nazywane są młode warzywa, które pojawiają się w sprzedaży wiosną. Zaliczamy do nich przede wszystkim ogórki, rzodkiewkę, pomidory, sałatę i szczypior. Te hodowane wiosną pochodzą […]

Awokado to owoc, który poleci każdy lekarz i każdy dietetyk. Jego gęsty i zielony miąższ pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dowiedz się więcej o tym owocu i wprowadź go do swojej diety jak najszybciej! INNE NAZWY: smaczliwka POCHODZENIE OWOCU: Awokado występuje w tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Owoce rosną na drzewach dorastających aż do […]

Banan jest jednym z najchętniej spożywanych owoców w naszym kraju. Nic dziwnego, gdyż kusi on słoneczną barwą, słodkim smakiem i egzotycznym aromatem. Banany były uprawiane ponad 7000 lat temu w Malezji, skąd dotarły do Indii. Następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane do dzisiaj. Współcześnie banany rosną także w Azji i Australii. Bananowiec […]

Zima to czas kiedy nie mamy zbyt dużego wyboru krajowych owoców i warzyw. Sięgamy najczęściej po ogólnie dostępne warzywa okopowe a z owoców po jabłka i gruszki. Z warzyw sezonowych mamy dostęp do jarmużu i niezbyt lubianej, ale jakże zdrowej brukselki. Sklepowe półki pełne są sprowadzanych z cieplejszych krajów owoców cytrusowych: aromatycznych mandarynek i pomarańczy, […]

Kaki (persymona, sharon)

Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego. Nazywany jest także jabłkiem orientu, hurmą wschodnią, a bardziej popularne nazwy to persymona czy sharon. Owoc ten importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać różne rodzaje kaki. Owoce z naszej oferty pochodzą od sprawdzonych dostawców z Hiszpanii. Czym charakteryzuje się kaki? posiada 4 zielone liście ma pomarańczowo-czerwoną lub […]

Szparagi

Szparagi (Asparagus L.) znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie i uznawane były za warzywo wytworne. Kolor warzyw uzależniony jest od stopnia nasłonecznienia uprawy. Szparagi białe rosną pod usypanymi kopcami ziemi, co uniemożliwia im wytwarzanie zielonego barwnika, natomiast szparagi zielone rosną nad powierzchnią ziemi, dzięki czemu wytwarza się w nich chlorofil.

Żurawina

Żurawina (d. Oxycoccus, właśc. Vaccinium sect. Oxycoccus) – rośliny dawniej wyodrębniane jako rodzaj z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), od lat 80. XX wieku w światowej literaturze botanicznej opisywane już raczej tylko jako sekcja w obrębie rodzaju borówka (Vaccinium). W taksonie tym wyodrębniano dawniej zwykle 4 gatunki, jednak po rewizji taksonomicznej, której wyniki opublikował Sam Vander Kloet […]

Awokado

Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej (Peru). (wg Wikipedia.org)

Dynia

Dynia- warzywo bardzo uniwersalne, niestety często pomijane w  kuchni mimo niewielkiej kaloryczności i bogatych wartości odżywczych. W naszym jadłospisie najczęściej obecne są jedynie jej pestki, które dzięki zawartości kukurbitacyny: pobudzają trawienie, działają przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, usuwają toksyny z przewodu pokarmowego Miąższ dyni zawiera dużo beta- karotenu oraz prowitaminy A, dzięki czemu korzystnie wpływa na zmysł […]

Brzoskwinia

Brzoskwinia (Persica Mill.) – grupa kilku gatunków roślin, które według większości ujęć taksonomicznych zaliczane są do rodzaju Prunus. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski zalicza jednak uprawiany również w Polsce gatunek brzoskwinię zwyczajną (Persica vulgaris) do oddzielnego rodzaju Persica (brzoskwinia). (wg Wikipedia.org)

Fasola zwyczajna

Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiany w wielu rejonach świata[2]. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna (bardzo rzadko jako efemerofit). (wg Wikipedia.org)

Papryka

Papryka, warzywo pochodzące z Kolumbii, w Europie została spopularyzowana głównie przez Węgrów. Papryka jako jedno z niewielu warzyw zachowuje swoje liczne właściwości mimo duszenia czy pieczenia. Papryka to przede wszystkim cenne źródło witaminy C (zawiera jej cztero- a nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna) dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Zawarte w niej silne przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym […]

Cytryna

Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). […]

Granat

Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami. Jest uprawiany w wielu krajach świata. (wg Wikipedia.org) Przepisy z wykorzystaniem […]

Truskawka

Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F. chiloensis (L.) Mill.), […]

Brokuły

Brokuł (wł. broccolo) jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca prawdopodobnie z Cypru. We Włoszech brokuł uprawiany był już od czasów starożytnych. Brokuły, zwane również kapustą szparagową lub szparagiem włoskim posiadają duże walory smakowe oraz dietetyczne. Są także bogate w witaminy oraz makro- i mikroelementy. Przepisy z wykorzystaniem brokułu  

Pomidor

Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami według klasyfikacji towarów spożywczych[5]. Pomidory jadalne rosną w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne. Kilka gatunków […]

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl