Owocowy alfabet od A do Z

Owoce są jednymi z najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Dlaczego warto je jeść? – odpowiedź jest prosta, ponieważ w swoim składzie zawierają mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów, jakże ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Owocowy alfabet od A do Z jest to przewodnik po świecie owoców, który dostarczy wielu ciekawych informacji, a także zachęci do jak najczęstszego ich spożywania.

ARBUZ

Arbuz doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Poleca się spożywanie tego owocu osobom uprawiającym sport, gdyż pozwala zwiększyć wydajność mięśni. Należy jednak pamiętać, że arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny, przez co nie jest wskazane nadmierne spożywanie tego owocu przez osoby chorujące na cukrzycę. Polecany jest natomiast dla osób z chorobami nerek.

 

Arbuz zawiera witaminy z grupy A, C, K, B6, E a także potas, sód, wapń, żelazo, cynk, fosfor, magnez, jest bogaty w kwas foliowy, niacynę i tiaminę. 

 

Czy wiesz że… arbuz działa moczopędnie, ponieważ w 92% składa się z wody. Ponadto wpływa korzystnie na układ pokarmowy i przemianę materii, pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.

 

 

AVOCADO

Avocado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców. Zawiera aż 160 kcal na 100 g. jednak warto wprowadzić ten owoc do swojej diety, gdyż obniża poziom cholesterolu i bogaty jest w kwas foliowy. Najlepsze do spożycia jest dojrzałe avocado, wtedy to skórka owocu lekko się ugina i daje się z łatwością obrać.

Avocado zawiera witaminy witaminy C i A, a ponadto potas, fosfor, wapń, sód.

Czy wiesz że… aby zjeść avocado należy je naciąć wzdłuż pestki. Po przecięciu wystarczy chwycić owoc oburącz, a następnie przekręcić obie części w przeciwnym kierunku i przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ z wnętrza owocu.

 

BANAN

Banany jada się najczęściej surowe, oczywiście obrane ze skórki. Nadają się idealnie do przygotowania soków czy napojów. Jednak warto wykorzystać również skórkę, która jest sprawdzonym sposobem na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielanie zębów.

Banany zwierają witaminy A, C, K, B, E, a także błonnik, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, żelazo, cynk, jak również kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę.

 

Czy wiesz że… banany łagodzą problemy żołądkowe i zgagę. Warto wiedzieć, że banany posiadają wysoki indeks glikemiczny i są bardzo kaloryczne, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny unikać ich spożywania.

 

Cytryna

Cytryna to owoc o bardzo charakterystycznym, kwaśnym smaku. Dodana do gorącej herbaty działa rozgrzewająco. Wspomaga także walkę z przeziębieniem i bólem gardła. Dodatkowo cytryna posiada właściwości bakteriobójcze.

Cytryna zawiera dużo witaminy C, a także potas, wapń i fosfor.

Czy wiesz, że… szklanka wody z cytryną wypita zaraz po przebudzeniu pomaga usuwać toksyny z organizmu. Warto także skropić jabłka czy banany sokiem z cytryny – sok ten zapobiega ciemnieniu owoców.

 

 

GRAPEFRUIT

Grapefruity tłumią apetyt i zapobiegają nadwadze i otyłości, ponieważ mają niewiele kcal. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także regulują ciśnienie. Ponadto przyspieszają także przemianę materii. Owoce te to skarbnica witamin i doskonale nadają się do spożycia przez osoby chore na cukrzycę z racji niskiego indeksu glikemicznego.

 

Grapefruity zawierają witaminy A, K, K1, E, D, C, B, a także wapń, selen, magnez, sód, fosfor, potas, fitosterole, kwasy Omega-3 i błonnik.

 

 

Czy wiesz, że… zjedzenie całego owocu lub wypicie soku pomaga w gorączce. Grapefruity dostarczają potężną dawkę witaminy C do naszego organizmu i wzmacniają odporność.

 

GRANAT

Granat to słodki, soczysty i orzeźwiający owoc, z którego tylko nasiona nadają się do spożycia. Najdojrzalsze owoce posiadają gładką i lśniącą skórkę i można je rozpoznać po charakterystycznym odgłosie podczas delikatnego ucisku. Posiadają smaczny sok, a przede wszystkim są bogate w polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych.

 

Granat zawiera witaminy C, E, K i B6, a także fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, sód, miedź, mangan, selen, jak również kwas foliowy, cholinę, niacynę, kwas pantotenowy, ryboflawinę i tiaminę.

Czy wiesz, że… częste jedzenie granatów wspomaga układ odpornościowy, poprawia wygląd i kondycję skóry, działa odmładzająco, wspomaga redukcję wagi, reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol, a także wzmacnia kości i mięśnie.

 

 

KIWI

Kiwi jest owocem niskokalorycznym, bogatym w wiele substancji odżywczych, dzięki którym spożywanie tego owocu korzystnie wpływa na nasz organizm. Kiwi pomaga wzmocnić naturalną odporność, jest polecane na odchudzanie czy problemy z trawieniem. poza tym pomaga przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu szybciej spalana jest energia dostarczona wraz z pożywieniem.

 

Kiwi zawiera witaminy C, A, K, E, a ponadto bogate jest w potas, fosfor, wapń, błonnik, serotoninę, która posiada zdolność regulowania snu.

Czy wiesz, że… błonnik, który zawarty jest w kiwi spowalnia tempo wydzielania insuliny jak również chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi. Spożywanie kiwi wpływa korzystnie na florę bakteryjną układu pokarmowego, leczy biegunki i zaparcia.

 

Śliwki

Śliwki mają wiele odmian jednak wszystkie ich rodzaje mają zbliżone do siebie wartości odżywcze, a czymś co je wyróżnia jest zawartość kalorii. Śliwki regulują trawinie, ciśnienie krwi i poprawiają apetyt. Są doskonałym owocem na przetwory np. powidła, dżemy, marmolady, kompoty, a także dodatkiem do ciast, sosów, knedli, sorbetów.

Śliwki zawierają witaminy C, A, B, E, K, potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, antyoksydanty.

 

Czy wiesz, że… suszone śliwki są znacznie bogatsze w witaminy i błonnik, którego zawartość jest siedem razy większa niż w świeżych śliwkach, jednak są znacznie bardziej kaloryczne od tych. świeżych.

 

Morele

Morele posiadają bardzo dużo składników odżywczych, które wpływają korzystnie zarówno na nasze zdrowie jak i urodę. Dzięki zawartości magnezu i potasu wpływają na obniżenie ciśnienia. Suszone morele pomagają poprawić zdolność koncentracji i pamięć. Morele wspomagają trawienie i zapobiegają anemii, a także mają korzystny wpływ na ciśnienie i poprawę pracy nerek.

 

 

Morele zawierają witaminy B, C, PP, przeciwutleniacze, beta-karoten, żelazo, wapń, fosfor i błonnik.

Czy wiesz, że… morele są dobrym pomysłem na przekąskę dla sportowców. Owoce te spożywane po treningu pomogą przywrócić równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie. Warto wiedzieć, że moreli nie należy spożywać razem z takimi produktami jak mleko, woda, figi, ogórki czy śliwki, ponieważ może to powodować rozstrój żołądka i prowadzić do biegunki.


Zostaw komentarz

author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl