Aromatyczne ciasto pieczone z całymi gruszkami o aromacie brandy. Nie dość, że idealnie pasuje do Sylwestrowego klimatu, to jeszcze świetnie smakuje i bardzo efektownie wygląda.
Aromatyczne ciasto pieczone z całymi gruszkami o aromacie brandy. Nie dość, że idealnie pasuje do Sylwestrowego klimatu, to jeszcze świetnie smakuje i bardzo efektownie wygląda.
Gruszki obieramy pozostawiając ogonki.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i brandy.
Dodajemy cynamon, goździki, laskę wanilii, miód i cukier i gotujemy ok 10-15 minut aż zmiękną. Po ugotowaniu wyciągamy aby ostygły.
Odcinamy dół ze stroną kwiatową, aby stały pionowo ogonkami do góry.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy białka jajek i olej.
Następnie wlewamy mleko i dosypujemy sodę.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą czubka noża wyskrobujemy z niej pestki.
Do mąki i pozostałych składników dodajemy miód i pestki z laski wanilii.
Żółtka w osobnej misce miksujemy na gładką masę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Zmiksowane dodajemy do mąki i pozostałych składników i ubijamy dalej na jednolite ciasto.
Przelewamy do tortownicy o średnicy ok 25cm wyłożonej pergaminem i posmarowanej na brzegach masłem oprószonym mąką.
W ciasto wstawiamy pionowo całe gruszki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50-60 minut. W połowie pieczenia przykrywamy folią lub papierem, aby nie spalić gruszek i ciasta.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w całości.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
You must be logged in to post a comment