Boeuf Strogonow to popularne danie gulaszowe bazujące na długo duszonym mięsie z pieczarkami i cebulą, w kremowym, śmietanowo-pomidorowym sosie. Oryginalnie jest przygotowywany na polędwicy wołowej, ale rostbef wołowy też dobrze się do tego nadaje.
Boeuf Strogonow to popularne danie gulaszowe bazujące na długo duszonym mięsie z pieczarkami i cebulą, w kremowym, śmietanowo-pomidorowym sosie. Oryginalnie jest przygotowywany na polędwicy wołowej, ale rostbef wołowy też dobrze się do tego nadaje.
Mięso przed gotowaniem powinno postać ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Cebulę kroimy w piórka, ząbek siekamy w plasterki. Podsmażamy je na łyżce masła.
Kiedy czosnek z cebulą się lekko zeszklą dodajemy mięso i obsmażamy na lekko rumiany kolor.
Dodajemy posiekane w kawałki pomidory i pokrojoną w paski paprykę.
Dodajemy zioła i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy – jeżeli macie szybkowar wystarczy 20 minut duszenia, aby całość była miękka. W przypadku duszenia tradycyjnego potrzeba ok 3 godziny, aby mięso było miękkie.
Gdy całość jest uduszona, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Polecam podawać z kaszą jaglaną lub gryczaną lub ryżem.
You must be logged in to post a comment