Bulion cytrynowy idealnie łączy się z delikatnym mięsem kurczaka i lekkością cukinii. Dlatego tez ta zupa zaskakuje swoją oryginalnością i nietuzinkowym smakiem. Pieprz cytrynowy dodaje jej dodatkowo nuty pikanterii, dzięki czemu zyskuje ona wyrazu.
Bulion cytrynowy idealnie łączy się z delikatnym mięsem kurczaka i lekkością cukinii. Dlatego tez ta zupa zaskakuje swoją oryginalnością i nietuzinkowym smakiem. Pieprz cytrynowy dodaje jej dodatkowo nuty pikanterii, dzięki czemu zyskuje ona wyrazu.
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Do litra wody dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, kurczaka, obrany czosnek i gotujemy bulion przez ok 30 minut.
Umytą cukinię kroimy w plastry lub kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut.
Mięso w bulionie powinno rozdzielać się na włókna.
Wyciągamy włoszczyznę. Potrzebna będzie tylko marchewka, którą kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy z powrotem do zupy.
Wyciągamy mięso i rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Na tarce o drobnych czka ścieramy skórkę ze sparzonej limonki. Wyciskamy też z niej sok i dodajemy razem ze skórką do zupy.
Pieprz ziarnisty ucieramy w moździerzu. Doprawiamy nim i pieprzem cytrynowym zupę według upodobania.
Możecie przed podaniem posypać całość świeża kolendrą i odrobiną startej skórki z limonki lub cytryny.
You must be logged in to post a comment