Zapewne korzystałeś z gotowych sosów słodko-kwaśnych ze słoika. Dzisiaj polecam jednak zrobić własnoręcznie swój domowy sos. Z dodatkiem ryżu i kurczaka będzie smakował wyśmienicie.
Zapewne korzystałeś z gotowych sosów słodko-kwaśnych ze słoika. Dzisiaj polecam jednak zrobić własnoręcznie swój domowy sos. Z dodatkiem ryżu i kurczaka będzie smakował wyśmienicie.
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś oczyszczamy z błonek i kostek, kroimy w niezbyt grubą kostkę, następnie zalewamy sosem sojowym, posypujemy słodką papryką i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub słupki, paprykę kroimy w paski lub kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnej tartce.
Ananasa wyciągamy z zalewy i kroimy, zalewę należy zostawić. Pędy bambusa odcedzamy.
Gdy kurczak jest już zmacerowany, podsmażamy go na rozgrzanym oleju w garnku. Następnie przekładamy go do osobnego naczynia.
Na tym samym oleju krótko podsmażamy marchew, cebulę, paprykę, czosnek i imbir.
Następnie dodajemy mięso z kurczaka, dodajemy ananasa i pędy bambusa. Jeszcze chwilę podsmażamy.
Zalewamy zalewą z ananasa, dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet ryżowy i gotujemy ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Zagęszczamy sos: mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu i szybko mieszamy, gotujemy.
Na koniec doprawiamy: dodajemy chili (w zależności od upodobań), jeśli sos jest niedostatecznie słodki – małą ilość cukru, sól i pieprz.
Najlepiej smakuje z ryżem, można podawać także z chińskim makaronem.
You must be logged in to post a comment