Drożdżówki ze śliwkami to kwintesencja jesieni. Są aromatyczne, a śliwki, tak samo jak jabłka, idealnie komponują się z cynamonem. Po upieczeniu dom cudownie pachnie świeżym ciastem drożdżowym i zapieczonymi, soczystymi owocami.
Drożdżówki ze śliwkami to kwintesencja jesieni. Są aromatyczne, a śliwki, tak samo jak jabłka, idealnie komponują się z cynamonem. Po upieczeniu dom cudownie pachnie świeżym ciastem drożdżowym i zapieczonymi, soczystymi owocami.
W dużej misce umieścić przesianą mąkę, masło, drożdże, 1 łyżeczkę cynamonu, cukier (zostawić 2 łyżki do śliwek) mleko i jajka. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zagniatać ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta.
Ciasto odstawić na ok 40 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciast podzielić na 12 porcji i formować okrągłe bułeczki.
Układać na blaszce wyłożonej pergaminem i oprószonej mąką.
Śliwki pokroić w ćwiartki i wymieszać w miseczce z cynamonem i cukrem.
Układać na wierzchu drożdżówek po 4 kawałki śliwek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut, aż bułki się zrumienią.
Podawać posypane cukrem pudrem.
You must be logged in to post a comment