Focaccia jest pieczywem wyjątkowym, aromatycznym, delikatnym i niesamowicie pachnącym. Jest sycąca i nadaje się jako dodatek do dań głównych, pieczywo na śniadanie, bądź też sama w sobie smakuje idealnie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Focaccia jest pieczywem wyjątkowym, aromatycznym, delikatnym i niesamowicie pachnącym. Jest sycąca i nadaje się jako dodatek do dań głównych, pieczywo na śniadanie, bądź też sama w sobie smakuje idealnie z dodatkiem oliwy z oliwek.
24 godzin przed planowanym pieczeniem przygotowujemy zaczyn.
W plastikowym pojemniku wsypujemy drożdże, dodajemy pół szklanki wody i odstawić na kilka minut, żeby się dobrze rozpuściło.
Dodajemy mąkę, tworząc miękkie ciasto, dość lejące się.
Przykrywamy szczelnie folią i przechowujemy w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin. Na ok 3 godziny przed pieczeniem do dużej miski wlewamy wodę, łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy nasz zaczyn. Ja całość mieszałam mikserem z hakiem do ciasta.
Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy drożdże i mąkę i zmniejszamy obroty miksera.
Mieszamy składniki na niskich obrotach przez dwie minuty, aż będą dokładnie połączone.
Przy pracującym mikserze dodajemy sól i pieprz, zwiększamy obroty do średniej prędkości miksujemy 6 do 8 minut.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i nie odkleja się od boków miski, można dodać więcej mąki.
Ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą miski i przykrywamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta polewamy je oliwą i obtaczamy chwilę, aby zaabsorbowało oliwę.
Blachę prostokątną polewamy obficie oliwą z oliwek.
Rozciągamy w niej ciasto i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Gdy wyrośnie układamy na nim gałązki pomidorków, oliwki, posypujemy posiekaną dymką, liśćmi bazylii i doprawiamy solą i pieprzem. na sam koniec skrapiamy jeszcze wierzch oliwą.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 minut, aż się zrumieni.
Podawać można z oliwą z oliwek, masłem, serkiem ricotta, dojrzewającymi szynkami i wszystkim, co przyjdzie Wam na myśl
You must be logged in to post a comment