Małże są daniem niezwykle delikatnym i nie wymagającym długiego gotowania. Jednocześnie absorbują wszelkie aromaty z bulionu, w jakim są przyrządzone. Jeżeli jesteście miłośnikami owoców morza, koniecznie spróbujcie przyrządzić je w białym winie.
Małże są daniem niezwykle delikatnym i nie wymagającym długiego gotowania. Jednocześnie absorbują wszelkie aromaty z bulionu, w jakim są przyrządzone. Jeżeli jesteście miłośnikami owoców morza, koniecznie spróbujcie przyrządzić je w białym winie.
Aby sprawdzić, czy małże są świeże należy postukać nimi o stół – jeżeli się zamkną, oznacza to, że są ok. jeżeli nie będzie widoczny ruch zamykania muszli, to należy je wyrzucić, podobnie z resztą małże uszkodzone
W garnku rozpuścić masło. Dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę i czosnek w plasterkach.
Chwilę zeszklić, ale nie rumienić. Dolać ok 500ml wody i osolić.
Podgotować przez moment, aby smaki się przegryzły, a następnie dolać białe wino i doprowadzić do wrzenia.
Gdy bulion się zagotuje należy wrzucić małże i gotować je 3-6 minut, trochę mieszając.
Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekana pietruszkę i sok z połowy limonki i całość mieszamy.
Podawać z kawałkami limonki i świeżym pieczywem.
You must be logged in to post a comment