Smak figi i kasztanów pasuje do siebie idealnie – orzechowy posmak cudownie łączy się ze słodkością karmelizowanych owoców figi. a kruchym cieście tarty stanowią idealną kompozycję do popołudniowej kawy i herbaty.
Smak figi i kasztanów pasuje do siebie idealnie – orzechowy posmak cudownie łączy się ze słodkością karmelizowanych owoców figi. a kruchym cieście tarty stanowią idealną kompozycję do popołudniowej kawy i herbaty.
Mąkę przesianą z cukrem i solą siekamy z miękkim masłem i zagniatamy gładkie ciasto.
Wykładamy nim foremki do mini tarty i nakłuwamy dno. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, aby się lekko podpiekło.
Figi kroimy na ćwiartki.
Gdy tarty się podpieką smarujemy je kremem z kasztanów i układamy na nim kawałki figi. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy jeszcze 10-15 minut w 150 stopniach.
Można podawać na ciepło, albo z gałką lodów waniliowych.
You must be logged in to post a comment