Limonka, jako kwaśny owoc, pozornie wydaje się nie pasować do dań takich, jak naleśniki, ale w rzeczywistości pasuje do nich idealnie. Szczególnie w połączeniu z delikatnym serkiem ricotta, któremu dodaje wyrazistości i smaku. Delikatne ciasto, zawinięte z tym kremowym serkiem, w towarzystwie soczystych żurawin to zestaw idealny.
Żurawina posiada dużą ilość błonnika, a także takie witamin C, E i K oraz witamin B6 i kwasu pantotenowego. Ponadto jest ona bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów. Z kolei limonka zawiera flawonoidy, będące substancjami chroniącymi organizm przed grzybami oraz nowotworami. Jej sok wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi, a do tego opóźnia procesy starzenia. Posiada ona również działanie odkażające oraz niszczy chore tkanki.
You must be logged in to post a comment