Idealne na śniadanie, ale również, jako przekąska w ciągu dnia. Zdrowe, z pełnoziarnistej mąki bułeczki z porzeczkami i jagodami sprawdzą się idealnie, kiedy będziecie chcieli wyeliminować z diety pompowane spulchniaczami drożdżówki ze sklepów.
Idealne na śniadanie, ale również, jako przekąska w ciągu dnia. Zdrowe, z pełnoziarnistej mąki bułeczki z porzeczkami i jagodami sprawdzą się idealnie, kiedy będziecie chcieli wyeliminować z diety pompowane spulchniaczami drożdżówki ze sklepów.
Dodajemy jajko, olej i mleko i zagniatamy ciasto. Można dodać aromat waniliowy lub cukier.
Zagniecione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i zostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Ponieważ mąka razowa jest ciężka, a ciasto dość zwarte jedynie delikatnie zwiększy ono swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 9 małych kulek i formujemy placuszki.
Układamy je na pergaminie i za pomocą łyżeczki formujemy dołek na środku, pozostawiając wyższe brzegi.
Do dołków nakładamy owoce.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Polecam serwować jeszcze ciepłe.
You must be logged in to post a comment
administratorIT
27 sierpnia 2015 @ 15:22
Bardzo smaczne – wraz z żoną i dziećmi testowaliśmy tą potrawę. Polecam.