Choć śnieg topnieje, ale nadal potrzebujemy ciepła. Zachęcam do spróbowania tej gęstej pożywnej zupy, która może doskonale posłużyć za jednodaniowy obiad. A do tego świetnie rozgrzewa.
tagi: pieczarki
Choć śnieg topnieje, ale nadal potrzebujemy ciepła. Zachęcam do spróbowania tej gęstej pożywnej zupy, która może doskonale posłużyć za jednodaniowy obiad. A do tego świetnie rozgrzewa.
tagi: pieczarki
Soczewicę należy namoczyć na ok. pół godziny.
Obieramy, myjemy i kroimy pieczarki na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, marchewkę w talarki.
Na niedużej ilości oleju podsmażamy pieczarki. Gdy zaczną się lekko rumienić przekładamy je do garnka.
Następnie podsmażamy cebulę z papryką i marchewką.
Do garnka z pieczarkami dodajemy pomidory z puszki, przepłukaną na sitku soczewicę i usmażone warzywa.
Wszystko zalewamy gorącą, przegotowaną wodą w takiej ilości, żeby przykryć wszystkie warzywa. Gotujemy ok. 15 minut, tak aby soczewica i marchewka były miękkie, ale nie rozgotowane.
Pod koniec gotowania przyprawiamy ulubionymi przyprawami, zupa wspaniale smakuje na pikantnie.
Podajemy posypane zieleniną.
You must be logged in to post a comment