Połączenie kremowości sernika z soczystością porzeczek i ich lekko kwaskowym smakiem jest idealnym rozwiązaniem. Dzięki temu ciasto nie będzie mdłe, a domowy dżem doda mu wyrazistości.
Połączenie kremowości sernika z soczystością porzeczek i ich lekko kwaskowym smakiem jest idealnym rozwiązaniem. Dzięki temu ciasto nie będzie mdłe, a domowy dżem doda mu wyrazistości.
Ser przekładamy do dużej miski i miksujemy dodając po jednym jajku.
Następnie dodajemy cukier, mąkę i nasiona z laski wanilii i miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do foremki wyłożonej na dnie pergaminem.
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas, gdy ciasto rośnie możemy przygotować dżem.
Obrane z gałązek porzeczki wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier i cukier żelujący.
Mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się cukrów i zagotowania owoców.
Po zagotowaniu smażymy jeszcze ok 1 minutę, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Gdy sernik ostygnie po pieczeniu smarujemy go z góry porzeczkowym dżemem.
Można udekorować świeżymi porzeczkami.
You must be logged in to post a comment