Tarty stanowią proste i dość szybkie dania, które można wykonać z niemalże każdą kombinacją składników. Delikatny kremowy farsz ukrywa w sobie soczyste mięso z kurczaka, delikatną cukinię oraz chrupiące szparagi.
tagi: szparagi
Tarty stanowią proste i dość szybkie dania, które można wykonać z niemalże każdą kombinacją składników. Delikatny kremowy farsz ukrywa w sobie soczyste mięso z kurczaka, delikatną cukinię oraz chrupiące szparagi.
tagi: szparagi
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło i siekamy drobno.
Do mąki dodajemy roztrzepane jajko z większością mleka – warto zostawić trochę na posmarowanie brzegów.
Zagniatamy na gładkie ciasto i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, zawinięte folią.
Po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy i wykładamy nim formę wraz z brzegami i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
Jajka ubijamy ze śmietaną, solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i startym serem grana padano.
Wyciągamy z piekarnika podpieczoną tartę i odstawiamy do delikatnego ostygnięcia.
Szparagi należy dobrze wypłukać.
Cukinię kroimy w plastry. Kurczaka w kostkę i podsmażamy lekko mięso, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody.
Masę jajeczną wylewamy na podpieczony spód tarty, układamy kawałki kurczaka, cukinii i szparagi i wkładamy do podpieczenia na kolejne 10 minut, aby masa się ścięła.
You must be logged in to post a comment