– Mąkę przesianą z cukrem i solą siekamy z miękkim masłem.
– Następnie dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
– Wkładamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno.
– Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, aby się lekko podpiekło.
– Gdy tarta się piecze robimy curd. W garnku mieszamy żółtka z sokiem, cukrem i rozciętą wydrążoną laską wanilii – nasiona również lądują w garnku.
– Nad kąpielą wodną mieszamy curd, aby lekko zgęstniał.
– Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy, aby nie było grudek.
– Na koniec dodajemy powoli masło.
– Curd wylewamy na podpieczoną tartę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut.
– Następnie wylewamy na ciasto ubite białka.
– Opcjonalnie możecie udekorować je plasterkami pomarańczy.
– Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 6-7 minut, aby beza się zarumieniła.
You must be logged in to post a comment