Jak Wielkanoc to nie można się obejść bez tradycyjnego białego barszczu. Ten pochodzi jeszcze z przepisu mojej babci.
tagi: Wielkanoc
Jak Wielkanoc to nie można się obejść bez tradycyjnego białego barszczu. Ten pochodzi jeszcze z przepisu mojej babci.
tagi: Wielkanoc
Do garnka z 4 litrami zimnej wody włożyć mięso, lekko osolić, zagotować, zszumować.
Gotować przez ok. 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. W połowie gotowania dodać pietruszkę i cebulę oraz surową białą kiełbasę w kawałku.
Po 10 minutach gotowania kiełbasę ponakłuwać widelcem. Dodać marchewkę pokrojoną w talarki i przyprawy, a za 10 minut wędzonkę. Gotować jeszcze przez około 30 min., doprawić solą i zdjąć z ognia.
Dodać czosnek oraz kilka kropli soku z cytryny do smaku. Zaprawić śmietaną, rozprowadzoną uprzednio z kilkoma łyżkami stopniowo dodawanej zupy.
Podgrzać przed podaniem, podawać z jajkiem oraz chlebem najlepiej takim na naturalnym zakwasie.
Doprawić chrzanem (ok. 2 łyżeczek), który zaostrzy nieco smak zupy.
You must be logged in to post a comment