Zupa pomidorowa to klasyk w każdym domu. Przypuszczalnie każdy z Was posiada ją w swoim standardowym menu. Aby wprowadzić trochę różnorodności proponuję Wam nieco inne wydanie – z czerwoną soczewicą, w kremowej postaci.
Zupa pomidorowa to klasyk w każdym domu. Przypuszczalnie każdy z Was posiada ją w swoim standardowym menu. Aby wprowadzić trochę różnorodności proponuję Wam nieco inne wydanie – z czerwoną soczewicą, w kremowej postaci.
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli do 2 szklanek osolonego wrzątku wsypujemy szklankę soczewicy i gotujemy ok 10 minut.
Można ją delikatnie rozgotować
Do blendera wlewamy pasatę, dodajemy soczewicę, bazylię i czosnek i blendujemy.
Krem przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy cukier, sól i pieprz, 3 łyżki oliwy, a także tymianek i gałkę muszkatołową – ok 1/3 łyżeczki.
W międzyczasie można ugotować makaron casarecce – skręcone łódeczki.
Gdy zupa się zagotuje można ją podawać. Z makaronem i jogurtem greckim.
You must be logged in to post a comment