Szparagi

Szparagi (Asparagus L.) znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie i uznawane były za warzywo wytworne. Kolor warzyw uzależniony jest od stopnia nasłonecznienia uprawy. Szparagi białe rosną pod usypanymi kopcami ziemi, co uniemożliwia im wytwarzanie zielonego barwnika, natomiast szparagi zielone rosną nad powierzchnią ziemi, dzięki czemu wytwarza się w nich chlorofil.

author Według IT

Żurawina

Żurawina (d. Oxycoccus, właśc. Vaccinium sect. Oxycoccus) – rośliny dawniej wyodrębniane jako rodzaj z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), od lat 80. XX wieku w światowej literaturze botanicznej opisywane już raczej tylko jako sekcja w obrębie rodzaju borówka (Vaccinium). W taksonie tym wyodrębniano dawniej zwykle 4 gatunki, jednak po rewizji taksonomicznej, której wyniki opublikował Sam Vander Kloet […]

author Według IT

Awokado

Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej (Peru). (wg Wikipedia.org)

author Według IT

Dynia

Dynia- warzywo bardzo uniwersalne, niestety często pomijane w  kuchni mimo niewielkiej kaloryczności i bogatych wartości odżywczych. W naszym jadłospisie najczęściej obecne są jedynie jej pestki, które dzięki zawartości kukurbitacyny: pobudzają trawienie, działają przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, usuwają toksyny z przewodu pokarmowego Miąższ dyni zawiera dużo beta- karotenu oraz prowitaminy A, dzięki czemu korzystnie wpływa na zmysł […]

author Według IT

Brzoskwinia

Brzoskwinia (Persica Mill.) – grupa kilku gatunków roślin, które według większości ujęć taksonomicznych zaliczane są do rodzaju Prunus. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski zalicza jednak uprawiany również w Polsce gatunek brzoskwinię zwyczajną (Persica vulgaris) do oddzielnego rodzaju Persica (brzoskwinia). (wg Wikipedia.org)

author Według IT

Fasola zwyczajna

Fasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest uprawiany w wielu rejonach świata[2]. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna (bardzo rzadko jako efemerofit). (wg Wikipedia.org)

author Według IT

Papryka

Papryka, warzywo pochodzące z Kolumbii, w Europie została spopularyzowana głównie przez Węgrów. Papryka jako jedno z niewielu warzyw zachowuje swoje liczne właściwości mimo duszenia czy pieczenia. Papryka to przede wszystkim cenne źródło witaminy C (zawiera jej cztero- a nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna) dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Zawarte w niej silne przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym […]

author Według IT

Cytryna

Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). […]

author Według IT

Granat

Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami. Jest uprawiany w wielu krajach świata. (wg Wikipedia.org) Przepisy z wykorzystaniem […]

author Według IT

Truskawka

Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F. chiloensis (L.) Mill.), […]

author Według IT

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl