Warzywny alfabet od A do Z

Warzywa – jedzmy je Na Zdrowie 🙂 Warzywa są kluczowym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Zawierają szereg witamin i minerałów, które mają nieoceniony wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Na rynku dostępne są różnego rodzaju warzywa i ich odmiany, od sezonowych, które występują tylko w określonych porach roku po te, którymi możemy cieszyć się przez niemal okrągły rok. Warzywny alfabet od A do Z został stworzony, aby przybliżyć informację na temat tego jak cenne dla organizmu jest spożywanie warzyw, a także zachęcić do sięgania po nie na co dzień.

 

Brokuły

Warto wprowadzić brokuły do swojej diety, ponieważ zawarta w nich witamina C, wspomaga odporność organizmu co zapobiega przeziębieniom.

Brokuły są bogate w witaminę C, A, K, B2, B6, kwas foliowy, beta-karotem, wapń, potas, fosfor, magnez, sód, a także zawierają błonnik.

Czy wiesz, że… brokułów nie należy przygotowywać w zbyt gorącej czy wrzącej wodzie, ponieważ powoduje to utratę wielu cennych wartości odżywczych. Warto brokuły blanszować, czyli zanurzać na kilka sekund we wrzącej wodzie po czym natychmiast opłukać zimną wodą. Dzieki temu brokuły zachowają swój kolor, smak i wartości odżywcze.

Pomidory

To pyszne warzywa zawierające mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki temu, że zawierają znaczne ilości wody, posiadają właściwości moczopędne, przez co pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a także podnoszą odporność organizmu. Co więcej, pomidory zawierają także melatoninę, która wpływa na poprawę samopoczucia. Warto jeść pomidory ze skórą, gdyż zawarte są w niej składniki odżywcze. Należy jednak pamiętać, że skóra pomidora może podrażniać układ pokarmowy, dlatego jej spożywanie jest niewskazane dla osób starszych i małych dzieci.

Pomidory zawierają takie witaminy jak witamina C, B1, B2, B6, a także likopen, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, jod, fosfor.

Czy wiesz, że… pomidorów nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach tracą smak i aromat.

Szparagi

Szparagi to bogactwo witamin i błonnika. Spożywanie szparagów zapobiega starzeniu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także złagodzić bóle reumatyczne. Szparagi są genialne dla osób, które mają niedobory składników mineralnych w organizmie. Warto jeść szparagi, ponieważ mają bardzo mało kalorii i wpływają korzystnie na pracę serca.

Szparagi zawierają witaminy A, C, E, K, a także błonnik, kwas foliowy, beta-karoten, wapń i fosfor.

Czy wiesz, że… szparagi są dostępne w trzech odsłonach: białe, zielone i fioletowe. Najbardziej popularne to te zielone – są cienkie i mają bardziej wyrazisty smak.

Ogórki

Ogórki to warzywa, które zawierają w sobie bardzo dużą ilość wody, bo aż 96%, dlatego też działają odkwaszająco na organizm, a do tego ma bardzo mało kalorii więc bez obaw mogą je spożywać osoby pozostające na diecie. Ich smak jest łagodny i orzeźwiający. Mogą po nie sięgać osoby, które mają mało energii i problemy z pojawiającymi się częstymi infekcjami, czy też mają problemy z koncentracją i pamięcią.

Ogórki zawierają witaminy C, E, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk.

Czy wiesz, że… warto stosować ogórki w kosmetyce. Działają łagodząco na podrażnienia, a także wpływają kojąco i tonizująco na cerę, jak również zmniejszają występujące pod oczami cienie.

Marchew

To pyszne i zdrowe warzywo. Jest bardzo często podstawą diet odchudzających, ponieważ zawiera dużo witamin, a mało kalorii. Marchew posiada szereg właściwości odżywczych np. przeciwcukrzycowe. Sok wyciśnięty z marchwi jest najpopularniejszym sokiem pitym z warzyw na świecie.

Marchew zawiera witaminy C, A, K, potas, wapń, fosfor, sód, magnez, beta-karoten, kwas retinowy.

Czy wiesz, że… najzdrowsza marchew to ta surowa. jej spożywanie wpływa korzystnie na regulację trawienia i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ziemniaki

Warto więc jeść ziemniaki w różnych formach, od gotowanych, po pieczone, czyli tak aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Są bogatym źródłem Potasu i zawierają mnóstwo witaminy C. dzięki temu, iż w swoim składzie zawierają dużą ilość potasu polecane są osobom, które mają problemy z nadciśnieniem.

Ziemniaki zawierają witaminy C, A, E, B1, B2, B3, B6, a także potas, fosfor, cynk, żelazo, białko roślinne.

Czy wiesz, że… ziemniaki to doskonałe źródło witamin i mikroelementów, a to że tuczą to mit!

Sałata

Sałata to lekkie i zdrowe warzywo. Ze względu na zawartość kwasu foliowego jest polecana kobietom w ciąży. Poza tym jest szereg innych powodów dla których warto wprowadzić sałatę do swojej diety. Sałata pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi i szczupłej sylwetki, wspomaga układ nerwowy i działa korzystnie na zdrowie włosów i paznokci.

Sałata zawiera witaminy C, E, B6, a także potas, żelazo, mangan, magnez, kwas foliowy, luteinę, zeaksantynę.

Czy wiesz, że… sałaty nie powinno się kroić nożem. Należy ją rwać palami żeby zachować jej cenne właściwości odżywcze.

Rzodkiewka

To pyszna i chrupiąca nowalijka. Wpływa na kondycję paznokci i włosów, zapobiega ich wypadaniu i łamaniu. Zawiera bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny, jest chrupiąca i smaczna, a do tego jest doskonałym źródłem błonnika.

Rzodkiewka zawiera witaminy C, B. B6, A, K, potas, sód, wapń, cynk, żelazo, kwas foliowy.

Czy wiesz, że… rzodkiewka doskonale sprawdza się w dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto spożywanie rzodkiewki pobudza trawienie.

Pietruszka

Pietruszka to warzywo którego zarówno nać jak i korzeń są jadalne. Jej spożywanie wspomaga układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami organizmu i przeziębieniem. Dzięki temu działa korzystnie na układ odpornościowy. Pietruszka jest idealna jako składnik do zup, wywarów, sosów czy też dekoracji.

Pietruszka zawiera witaminy A, B, C, PP, K, a także potas, wapń, magnez, beta-karoten, sód, fosfor i błonnik.

Czy wiesz, że… dobrym sposobem na przechowywanie świeżej natki z pietruszki jest jej zanurzenie w szklance z wodą. Można też posiekać natkę, rozdzielić na porcie, włożyć do woreczków i zamrozić.


author
WedługMaria Maj

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl