Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego. Nazywany jest także jabłkiem orientu, hurmą wschodnią, a bardziej popularne nazwy to persymona czy sharon. Owoc ten importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać różne rodzaje kaki. Owoce z naszej oferty pochodzą od sprawdzonych dostawców z Hiszpanii.
Czym charakteryzuje się kaki?
- posiada 4 zielone liście
- ma pomarańczowo-czerwoną lub złoto-żółtą skórkę
- jego miąższ jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym.
Owoc ten charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością (69 kc na 100g), jednakże rekompensuje to bogactwo składników mineralnych i witamin: dostarcza m.in. witamin C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny.
w 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy:
• Witamina A: 267 µg,
• Witamina E: 0,8 mg,
• Witamina K: 10 µg,
• Niacyna: 0,4 mg,
• Witamina B5: 0,2 mg,
• Witamina B6: 0,1 mg,
• Biotyna: 0,3 µg,
• Witamina B9: 7,5 µg,
• Witamina C: 15 mg.
Kaki zawiera bardzo wiele mikroelementów, jakże ważnych dla naszego organizmu:
• Sód: 5 mg,
• Potas: 170 mg,
• Wapń: 8 mg,
• Magnez: 8 mg,
• Fosfor: 25 mg,
• Żelazo: 0,4 mg,
• Cynk: 0,1 mg,
• Miedź: 0,1 mg,
• Mangan: 0,4 mg,
• Jod: 1,8 µg.
Źródło: http://www.dovemed.com/7-health-benefits-of-japanese-persimmon/
Jak jeść kaki?
Niekoniecznie należy używać do tego łyżeczki. Trzeba umyć owoc i najlepiej obrać ze skórki, a potem pokroić na cząstki.
Kaki można spożywać na surowo, samodzielnie lub do sałatek (np. z pomarańczami, winogronami, bananem kiwi, mandarynkami, czy nawet gruszką) lub koktajli.
Kaki świetnie nadaje się na przetwory, np. dżemy i galaretki, jak także można z nich przygotować pyszne tarty.
Zapoznaj się z naszymi przepisami.
Jak przechowywać kaki?
Najlepsze owoce kaki to takie, które są mięsiste, mają wyraźnie pomarańczowo-czerwoną barwę i połyskującą, idealnie gładką skórkę. Nie kupuj tych owoców, których wierzchołki są pozbawione zielonych liści!
Dojrzałe owoce przechowuj w lodówce 2-3 dni, możesz także je zamrozić w całości, ale bez liści! Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
You must be logged in to post a comment