Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami według klasyfikacji towarów spożywczych[5]. Pomidory jadalne rosną w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny. (wg Wikipedia.org)
Kolorowa zapiekanka z cukinii, papryki i ziemniaka
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
Zupa pomidorowa
To jest bardzo szybka w przygotowaniu zupa – najdłużej z tego wszystkiego chyba trwa ugotowanie soczewicy.
Krem z pieczonych pomidorów i papryki ze szpinakowym pesto
Paprykę i pomidory myjemy i osuszamy.
Burritos z wołowiną i awokado
Awokado można dodać do farszu, lub podawać pokrojone w plastry oddzielnie.
Jajka zapiekane w pomidorach z chorizo
Polecam użyć pomidory koktajlowe, ale jeżeli takich nie macie, to zwykłe też będą bardzo dobre.
Pieczony bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z pomidorami, oliwkami i zielonym groszkiem
Bakłażan zawiera w sobie goryczkę, której można się pozbyć soląc go i pozostawiając na chwilę, aby puścił sok, a następnie płuczą i osuszając papierowym ręcznikiem.
Spaghetti Napoli z kurkami
Kurki nadadzą daniu delikatności i charakteru, ale upewnijcie się, aby dobrze je oczyścić.