Pomidor

Pomidor (Lycopersicon Mill.) – rodzaj roślin z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Owoce (w znaczeniu botanicznym) są warzywami według klasyfikacji towarów spożywczych[5]. Pomidory jadalne rosną w naturze w Ameryce Południowej i uprawiane tam są już od 8 tysięcy lat. Od XVI w. rozpowszechniły się na świecie, choć początkowo tylko jako rośliny ozdobne. Kilka gatunków ma duże znaczenie spożywcze i występują one w licznych odmianach o różnych kształtach, barwach i wielkości owoców. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny. (wg Wikipedia.org)

Przepisy z wykorzystaniem pomidora

 

Kolorowa zapiekanka z cukinii, papryki i ziemniaka

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.

0 komentarzy

Zupa pomidorowa

To jest bardzo szybka w przygotowaniu zupa – najdłużej z tego wszystkiego chyba trwa ugotowanie soczewicy.

0 komentarzy

Gazpacho

Warzywa myjemy i osuszamy.

0 komentarzy

Mini burgery

Coś specjalnego dla fanów burgerów.

0 komentarzy

Krem z pieczonych pomidorów i papryki ze szpinakowym pesto

Paprykę i pomidory myjemy i osuszamy.

0 komentarzy

Bruschetta

Prosta, lekka i niezwykle aromatyczna.

0 komentarzy

Burritos z wołowiną i awokado

Awokado można dodać do farszu, lub podawać pokrojone w plastry oddzielnie.

0 komentarzy

Jajka zapiekane w pomidorach z chorizo

Polecam użyć pomidory koktajlowe, ale jeżeli takich nie macie, to zwykłe też będą bardzo dobre.

0 komentarzy

Pieczony bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z pomidorami, oliwkami i zielonym groszkiem

Bakłażan zawiera w sobie goryczkę, której można się pozbyć soląc go i pozostawiając na chwilę, aby puścił sok, a następnie płuczą i osuszając papierowym ręcznikiem.

0 komentarzy

Spaghetti Napoli z kurkami

Kurki nadadzą daniu delikatności i charakteru, ale upewnijcie się, aby dobrze je oczyścić.

0 komentarzy

author
WedługIT

Wszystkie prawa zastrzeżone © GOTO-wanie.pl